Czosnkowe zdrowotne cudo

WP_20151029_003Główną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Czosnek dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Bakterie probiotyczne pełnią jeszcze wiele innych istotnych funkcji. Nie tylko skutecznie eliminują bakterie chorobotwórcze, zabezpieczając nas przed infekcjami, ale wspomagają trawienie, wytwarzają niezbędne witaminy i przede wszystkim stymulują odporność, to dlatego właśnie większość naszej odporności pochodzi z jelit. Jelito grube, będące największym siedliskiem bakterii w naszym ciele, jest zatem swoistym „generatorem” naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Styl życia, jaki prowadzimy, nadużywanie leków, zła dieta i stres, niezwykle niekorzystnie wpływają na mikroflorę. Zaburzenie równowagi mikrobiologicznej jelit odbija się niekorzystnie na stanie całego organizmu. Terapia probiotyczna jest wówczas niezastąpiona i wysoce skuteczna w przywracaniu równowagi w przewodzie pokarmowym. Bakterie probiotyczne stymulują również wydzielanie śluzu, będącego naturalnym „uszczelniaczem” jelita oraz wytwarzają substancje o charakterze cytoprotekcyjnym, dzięki temu na powierzchni jelit tworzy się ochronna warstwa (więcej na temat probiotyku przeczytaj tutaj)

Czosnek kiszony – przepis który znalazłem w internecie. Kiedy obierałem czosnek, pachniało w całym mieszkaniu, aż sąsiedzi głośno komentowali na korytarzu… Cóż nie każdy lubi czosnek jak widać…

Składniki:

• 10 główek czosnku polskiego

• korzeń chrzanu

• kilka ziarenek ziela angielskiego

• łyżeczka pieprzu ziarnistego

• 3 liście laurowe

• suszone kwiaty i łodygi kopru

• łyżeczka gorczycy

• 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

• 1 litr wody

• małe słoiczki z nakrętkami

Wykonanie:

Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Na dno każdego słoika ułożyć 2 kawałki korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, ½ liścia laurowego, i ¼ łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i zalać gorącą solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.

Solanka:

Na 1 litr wrzącej wody dodać 1 łyżkę soli z lekką górką (koniczynie kamienna niejodowana – sprawdź dlaczego) . Całość gotować kilka chwil, odstawić.

Wypełnić słoiki mocno ciepłą solanką i szczelnie zakręcić. Tak przygotowane przetwory należy pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej do kiszenia/fermentacji przez 2 -3 tygodnie.

Po tym czasie, gdy ustanie proces fermentacji/kiszenia, a woda w słoiku będzie już klarowna, należy jeszcze raz dobrze dokręcić słoiki.

Po ustaniu fermentacji można kiszonkę pasteryzować, ale wówczas wysoka temperatura pozbawi zawartość słoika wielu cennych składników.

Czosnek kiszony przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.