Zupa koperkowa ….pyszna !

1 litr rosołu, może być z kostki, chociaż ja preferuje rosół z kury… Zawsze gotuję taki rosół, który daję do zupy a z tego co zostaje robię pomidorówke :P
duży pęczek koperku
250 ml śmietany
50 g masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, 1/2 cytryny

Z masła i mąki robię jasną zasmażkę. Dodaję pokrojony koperek, smażę przez 2 – 3 minuty stale mieszając, rozprowadzam rosołem i przez 10 minut gotuję. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut. Wlać śmietanę i sok z cytryny. Ja wrzuciłem 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, ale można zamiast ziemniaków garstkę makaronu świderki  bądź grzanki.

Smacznego….

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.