Śledź w sosie śmietanowo-koperkowym

Śledź powstał w dość dziwnych okolicznościach. Jakiś czas temu, na Wigilię zjawiałem się w pewnym domu, gdzie tradycją było, że każdy coś przynosił swojego, wigilijnego. Ja nie za bardzo wiedziałem co mogę zrobić, a i czasu miałem mało… Pomyślałem o śledziach i samu jaki pamiętałem z pobytu mojego u innych znajomych kilka lat wcześniej na Wigilii. Nie znałem przepisu więc improwizowałem… Zdaniem wielu osób, które później moje śledzie kosztowały, są naprawdę wyśmienite :P
Skład: oczywiście śledzie, cebula, śmietana 12 proc. i jogurt  naturalny oraz bardzo dużo koperku. Do tego przyprawy, czyli sól, pieprz i czosnek, który używam zawsze a także cytryna…

Śledzia moczymy kilka razy w wodzie, by zmniejszyć ich słony smak. Kiedy już są dobre kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy na jakąś godzinę do lodówki. W tym czasie, cebulę kroimy w małą kostkę, koperek rozdrabniamy. Ważne by koperku było bardzo dużo, przynajmniej ja tak robię. Mieszamy śmietanę mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem…
Wyjmujemy miskę ze śledziem, dodajemy cebulę i mieszamy. Później śmietanę z jogurtem i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy koperek.. jak najwięcej. Można przyprawić do smaku, jak kto woli.
Przekładam śledzia w sosie śmietankowo-koperkowych do salaterek, przyozdabiam natką pietruszki oraz plasterkami cytryny.

Smacznego :D

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.