Placki z dyni

Zdjęcie0335To był przypadek… dynię kupiłem Gabie na straszydło… Po wydrążeniu zostały mi pestki, które zasuszyłem do łuskania, no i miąższ… Pomyślałem, że coś można z tym zrobić i zrobiłem… pyszne placki…

dynia, jajo, mąka pszenna – 2 łyżki, sól – ¼ łyżeczki, olej – 2 łyżki

Dynie starłem na tarce na dużych oczkach, dodałem jajko, mąkę i sól… Wymieszałem to wszystko razem dokładnie. Placki smażę na oleju, choć znawcy tematu olej dodają do ciasta i smażą bez oleju. Ja się nie odważyłem bojąc się spalenia placków :P
Najlepiej smakują gorące, prosto z patelni… choć na drugi dzień kiedy zostały mi ze trzy też były dobre… Można do placków usmażonych dodać gęstą śmietanę z cukrem, wtedy niebo w gębie :P

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.