Jabłkowa nutella

nutellaPonieważ Gaba już skosztowała najnowszą nutellę jabłkową (powiedziała dobra :D )  mogę rozpocząć ten dział od pierwszego mojego przepisu. Co prawda dowiedziałem się o nim ponad rok temu będąc u znajomej, ale dziś to jest mój przepis :D Do swojej porcji, z której uzyskałem 13 słoików wykorzystałem 4 kilogramy jabłek. Nutella jabłkowa szczególnie nadaje sie na naleśniki ale można wykorzystać do kanapek…

Składniki: dowolna ilość jabłek, ciemne gorzkie kakao, cukier, cynamon, cukier waniliowy… Celowo nie podaję ilości, bo każdy sobie doda według swojego uznania… Ja używam mniej cukru, przez co moja nutella staję się nieco gorzka, z jabłkowym posmakiem… Niektórzy dodają jeszcze orzechów laskowych względnie włoskich oraz skondensowane mleko i budyń czekoladowy. Jak już wspomniałem każdy może sobie dobierać składniki uwzględniając swoje gusta..

Sposób przygotowania: jabłka przed obieraniem oczywiście myjemy, po czym obieramy i dzielimy na ćwierki usuwając gniazda z pestkami… jeszcze do niedawna skórki wyrzucałem po prostu ale niedawno przeczytałem że można z nich zrobić ocet jabłkowy… Jeszcze nie robiłem ale niewątpliwie skorzystam z pomysłu.

Obrane i podzielone jabłka wkładam do garnka i smażę dodając co jakiś czas cukru, cukru waniliowego oraz kolejne porcje jabłek. Aby przyspieszyć cały proces smażenia, można jabłka zmiksować. Kiedy już mus odparuje dodajemy składniki do smaku, a następnie wkładamy do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustawiamy dnem do góry przykrywając ręcznikiem wszystkie słoiki.

Teraz tylko czekać na dzień naleśnikowy i spróbować naszej nutelli :D

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.